Jan Hidding / Joost Veerkamp – Vissen met vader (2007)
Maandag 24 maart 2008

Uit Jan Hidding / Joost Veerkamp – Vissen met vader (2007) Google bood geen uitkomst. De naslagwerken in mijn boekenkasten ook niet. "Jan Hidding", schrijver, was voor mij onvindbaar. Geen wonder, zo bleek na het beluisteren van een uitzending van De Avonden: Jan is boer. Tegen wil en dank volgens hemzelf, maar toch: boer. Ik herhaal het maar omdat het aan de ene kant zoveel duidelijk maakt. Als je Jan Hidding zijn korte verhaal over een jongen en zijn vader hoort voorlezen dan hoor je de overeenkomst tussen mens en tekst: bondig, krachtig en geen woord teveel.

Aan de andere kant heb je dan nog steeds grote vraagtekens. Hoe komt het dat deze (prachtige!) tekst in zo´n mooie vorm met (alweer: prachtige!) illustraties in boekvorm is verschenen bij de Statenhofpers? Het antwoord is verrassend eenvoudig: Jan Hidding en Joost Veerkamp hebben elkaar ontmoet op de Schrijversvakschool te Amsterdam en Joost Veerkamp heeft al eerder de illustraties verzorgd voor een uitgave van de Statenhofpers (namelijk "Over Luiken" van Rudy Kousbroek).

Voor een van de opdrachten van de opleiding schreef Jan Hidding het verhaal "Vissen met vader" en las het vervolgens voor aan zijn medestudenten. Joost Veerkamp was hierdoor vervolgens zo geraakt dat duidelijk was "dat hier iets mee moest gebeuren". Het resultaat is een juweeltje van een boek.

 Uit Jan Hidding / Joost Veerkamp – Vissen met vader (2007) Het verhaal "Vissen met vader" gaat over een vader en zoon die willen gaan vissen en waarbij de laatste onderweg met fiets en al te water raakt. Maar meer nog gaat het over een zoon die tot en met het einde in een mengeling van liefde, hoop, angst en verlangen naar erkenning, zijn vader niet wil teleurstellen. Jan Hidding heeft maar weinig woorden en slechts enkele bladzijden nodig om zijn verhaal uit de doeken te doen.

Joost Veerkamp volgt met het gebruik van minimale visuele middelen, (de stijl van) het verhaal. Hij gebruikt geringe variaties op een beeld om hetzelfde verhaal te vertellen. Op iedere linker bladzijde tegenover de tekst staat een tekening met prominent in beeld: een boom, een weg, een paaltje en, zo blijkt uit het verhaal, water. Hij vertelt het beeldende verhaal vooral door suggestie. Hij voegt in ieder beeld iets toe aan de vaste elementen (boom, weg, paaltje en water): een eenzame fietser, de schaduw van een naderende vrachtwagen, een eenzame visser of de nacht. De beeldtaal die zo ontstaat is minimaal. De reeks tekeningen vormt zo een haiku in beelden.

Het minimale wordt ook in de uitvoering van het boek doorgevoerd met dien verstande dat alles tot in de puntjes is verzorgd. Zo is het boek perfect Japans gebonden door Frans den Breejen en is het binnenwerk gedrukt op Zerkall Edelweiss en gezet met Jan van Krimpen´s Spectrum. De tekeningen zijn gedrukt op handgeschept Gampi Vellum, dat ietwat okerkleurig en vezelig is. Dat werkt prachtig voor de tekeningen van Veerkamp. Wat ook goed werkt zijn de melkpapieren bladen waarmee het boek opent en besluit. Op het eerste blad staat een vignet van een fietser op de kop gezien en op het laatste blad een fietser op de rug gezien. Erg mooi.

 Uit Jan Hidding / Joost Veerkamp – Vissen met vader (2007)Bij dit boek is de kunst van het weglaten beoefend. Alles dat overbodig is, is weggesneden en de kern en niet meer dan de kern is overgebleven. Hetgeen dat zo is overgebleven, is geperfectioneerd. Dat is wat schrijver, illustrator en uitgever hebben gedaan en bereikt met "Vissen met vader". Het is prachtig zonder pronkzuchtig te zijn. Het is, in de goede zin van het woord, een Calvinistisch juweeltje.

Jan Hidding / Joost Veerkamp
Vissen met vader
17 + [5] bladzijden, Japans gebonden
Prijs € 95,00
Statenhofpers, Den Haag
Uitgegeven in 2007PS. In een ander boek (September van F.B. Hotz was Joost Veerkamp zo vriendelijk een portret van de auteur te tekenen. Bij dit exemplaar is dat wederom het geval, nu dus met een prachtig portret van Jan Hidding. Wat mij betreft is dit het begin van een traditie!
Links bij dit artikel: