Louis Paul Boon - Fenomenale Feminatheek (2004)
Woensdag 6 december 2006
Het boek Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon in een houten doosje De "Fenomenale Feminatheek" van Louis Paul Boon is een begrip: ruim 22 duizend afbeeldingen van vrouwen. Uniek in zijn soort. Niet eens zozeer vanwege haar omvang, hoewel je met minstens 22 duizend afbeeldingen niet van een geringe collectie kunt spreken, maar vanwege Boon´s toewijding bij het rubriceren van al die afbeeldingen.

Van deze illustere collectie is een zeer gecomprimeerde boekuitgave verschenen. Zelfs zo gecomprimeeerd dat niet iedere rubriek van de oorspronkelijke Feminatheek door middel van een afbeelding in het boek vertegenwoordigd is. Maar ook deze minimale variant geeft een aardig beeld van wat Boon in enkele tientallen jaren (tussen 1954 en 1979) bijeen heeft gebracht. De vele duizenden afbeeldingen werden, weinig wetenschappelijk maar geheel volgens de persoonlijke voorkeur van Boon ingedeeld in rubrieken als:

    5. Originele prentkaarten met blote meisjes;
    8.b Uit naturistenboekjes vanaf 1920 tot 1965;
    10.b De engeltjes;
    15. Het naakt verovert de straat;
    17. Het typische der vrouw;
    19. De uitnodigende vrouw;
    21. Het ondergoed;
    33. Verschillende vormen der tieten;
    39. De symboliek;
    47. De muis;
    66. Het wapen van de minnaar;
    71. De afwijkingen;
    83. Foto's tot en met 1969;
    99. Brigitte Bardot;
    114. De Belgische en de Hollandse;
    140. De geelhuidige;

De voorkeuren van Louis Paul Boon als het om de vrouwelijke soort gaat, zijn voor de lezers van zijn werk geen verrassing. Deze zijn in werken als "Mieke Maaike's obscene jeugd (1972)" en "Zomerdagdroom: erotisch poetisch proza (1973)" alom aanwezig. Over zijn eigen verzameling scheef Louis Paul Boon: "Het is leuker dan pijpen of paraplu's uit alle landen van Europa bijeen te brengen". Anderen zeiden over de auteur en zijn bijzondere verzameling: : "De man die deze foto's verzamelde en in de waan leeft – hierdooor een haast wetenschappelijk werk tot stand te brengen, is schrijver, schilder en een beetje gek".

Het is een verzamelwaardig boek geworden. Allereerst vanwege de uitvoering: het boekje is gevat in een houten doosje zoals ook de Feminatheek uit honderden houten kistjes met afbeeldingen bestond Ten tweede vanwege de teksten van Boon. Het kost moeite de lachspieren niet te gebruiken wanneer je zijn omschrijving van de door hem aangebrachte rubricering leest. De afbeelingen die nu in boekvorm zijn verschenen kunnen de hedendaagse kijker niet meer schokken. Deze hedendaagsche lezer/kijker staat dagelijks al meer bloot aan vrouwelijk naakt via de massamedia dan dat dit boek kan bieden. De "alleen–boven–de–16"–sticker heeft de uitgever wellicht alleen aangebracht uit het ooogpunt van de marketing, want alles dat verboden is, wekt belangstelling.

Louis Paul Boon
Fenomenale Feminatheek
262 bladzijden, ingenaaid
Prijs € 24,95
ISBN 90 5990 021 9
Uitgegeven 2004
Links bij dit artikel: