Mike Mills Graphics/Films
Woensdag 6 mei 2009

Van de meeste boeken die op mijn deurmat vallen weet ik ongeveer wat ik mag verwachten. Bij grote namen wordt de verwachting omhoog geschroefd, bij onbekende wordt de verwachting op "waakvlam–stand" gezet. Dat uiteraard om teleurstellingen te voorkomen. Maar meer dan eens blijken de verwachtingen niets met het daadwerkelijke boek te maken te hebben. In het geval van "Mike Mills Graphics/Films" zeker niet. Wat een aangename verrassing is dit boek!

Misschien dacht u hetzelfde als ik: "Mike Mills..., Mike Mills..., zit die niet in R.E.M.?". Het antwoord is: nee, hij is niet de basgitarist van R.E.M., dat is een naamgenoot. Maar een link met popmuziek is er weldegelijk. De Mike Mills waar het boek "Mike Mills Graphics/Films" over gaat, is grafisch vormgever, kunstenaar, filmregisseur én regisseur van videoclips. "Mike Mills Graphics/Films" is de eerste retrospectieve monografie over Mike Mills en beschrijft het veelzijdige werk van Mills van de afgelopen vijftien jaar.

Uit de namen waar de in 1966 geboren Mills mee en voor heeft gewerkt, kun je afleiden dat hij zich aardig in het centrum van het hedendaagse culturele en creatieve leven bevindt. Zo heeft hij als grafisch vormgever de LP/CD–hoezen gemaakt voor The Beastie Boys, Beck, Sonic Youth en Air. Daarnaast heeft hij ontwerpen gemaakt voor Marc Jacobs en was hij verantwoordelijk voor de vormgeving van het kledingmerk X–Girl Clothing. Ook maakte hij videoclips voor Moby, Yoko Ono en Air. Kortom: Mills is een man van deze tijd.

Dat Mills een veel gevraagde grafische vormgever is, is geen wonder. Zijn grafische ontwerpen zijn vaak kleurrijk, helder van lijn en mildironisch. In de serie posters "Humans" en de posters die hij heeft ontworpen voor zijn eigen film "Thumbsucker" zie je dat het best. Humor zie je ook terug in de boeken (boekjes) die Mike Mills het levenslicht heeft laten zien. Zo heeft hij een boekje samengesteld met de titel "Difficult Times" (2005). Je verwacht zware kost, ernstige overpeinzingen maar hij houdt het luchtig. In plaats van de zware tijden te benoemen, beperkt hij zich tot het opsommen van de boeken over spiritualiteit die in zijn boekenkast staan.

Bij zijn boekje "Fireworks" (2008) zie je dezelfde omtrekkende beweging van ernst naar humor. Mills kreeg het advies antidepressiva te gaan slikken. Hij weigerde. In plaats daarvan ging hij intensiever verder met het tekenen van vuurwerk, waarmee hij even daarvoor was begonnen. Zijn nakende depressie verdween als sneeuw voor de zon. De geesten van zijn depressie verdwenen door het tekenen van vuurwerk zoals oorspronkelijk het vuurwerk zelf was bedoeld om boze geesten te verjagen.

Van Mike Mills de filmregisseur, de andere helft van de titel, zien we iets minder. Van verschillende films zijn stills opgenomen en een korte beschrijving van de stijl en inhoud van de film. Je krijgt daardoor een indruk van hetgeen hij heeft gemaakt. Bewegende beelden zijn te vinden op de website van Mike Mills en, uiteraard, op Youtube. Op zijn website is bijvoorbeeld de video te zien waarin hij de beelden heeft verwerkt die op 23 oktober 2007 in de New York Times stonden. Geheel in de stijl van zijn grafische ontwerpen is de videoclip die hij voor Yoko Ono heeft gemaakt. Nóg mooier was het geweest wanneer je voor de video´s niet je toevlucht hoefde te zoeken tot internet en dat er een DVD was bijgevoegd.

Toch is "Mike Mills Graphics/Films" een prachtig verzorgd en zeer compleet boek. De afbeeldingen in het boek zijn schitterend weergegeven en de opmaak van het geheel is subliem. De finishing touch zit hem vooral in de aandacht voor details. Zoals de omslag, waarbij de afbeelding in een grof raster is afgedrukt en waarbij de laatste drukgang in reliëf is aangebracht. "Mike Mills Graphics/Films" is een heerlijke verrassing!




Aaron Rose en Stephanie Moisdon Tremblay (redactie)
Mike Mills Graphics/Films
176 bladzijden
Prijs € 40,00
Damiani Publishers
ISBN 978–88–6208–075–0
Verschenen februari 2009
Links bij dit artikel: