H.P. Harri Peccinotti
Woensdag 3 juni 2009

De omslag van het boek "H.P. Harri Peccinotti" is alleszeggend : een jonge vrouw hapt in een verdacht veel op een fallus gelijkend ijsje. Harri Peccinotti, art director, vormgever en fotograaf, is niet vies van suggestie. En aantrekkelijke, jonge vrouwen. Het boek staat vol met beelden die een variatie lijken te zijn van de omslag. Schaars geklede vrouwen met een hint naar erotiek. Maar zelden of nooit wordt die hint expliciet gemaakt.

Misschien dat er bij de naam "Harri Peccinotti" niet direct een belletje bij u gaat rinkelen. Bij het begrip Pirelli kalender vast en zeker wel. De sinds 1964 uitgegeven kalenders van de bandengigant zijn mateloos populair bij verzamelaars. De reden hiervoor is niet in de laatste plaats de grote hoeveelheid "artistiek vrouwelijk naakt" die op de kalenders te zien is. Peccinotti was de fotograaf van de kalenders van 1968 en 1969. Ook deze kalenders bevatten de nodige suggestieve foto´s van jonge, schaars geklede vrouwen. De onderstaande foto is één van de kalenderbladen.

Een ander fenomeen waar de naam van Peccinotti voor altijd mee verbonden zal zijn, is het Britse maandblad "Nova". Het was in vele opzichten een voorloper van andere maandbladen die volgden: de typografie, vormgeving, illustraties en foto´s waren vernieuwend. Ook qua onderwerpen was "Nova" zeer bij de tijd. Onderwerpen als feminisme en seksualiteit werden niet geschuwd. Harry Peccinotti was de eerste art director van het maandblad en was tevens een soort hof–fotograaf. Na "Nova" werkte Peccinotti voor bladen als Flair, Vanity Fair, Rolling Stone en Vogue.

Uit: H.P. Harri Peccinotti (Damiani, 2009)
Uit: H.P. Harri Peccinotti (Damiani, 2009)

Zoals ik al schreef, is de omslag veelbetekenend. En als je er op gaat letten, zie je dat Peccinotti veelvuldig vrouwenmonden heeft vastgelegd: drinkende (flesje aan de mond, uiteraard...), rokende, etende en soms die laatste twee tegelijkertijd. Freud heeft daar een term voor bedacht: orale fixatie. Symptomatisch voor orale fixatie is ook een vergrote aandacht voor water, drinken en borsten. Laten dat nu ook nog eens beelden zijn die Peccinotti ruimschoots heeft vastgelegd.

Uit: H.P. Harri Peccinotti (Damiani, 2009)
Uit: H.P. Harri Peccinotti (Damiani, 2009)

Met die conclusie wil ik uiteraard de bespreking niet afsluiten. Wel met een andere: uitgeverij Damiani heeft wederom een prachtige monografie afgeleverd. Niet alleen het werk van Peccinotti is prachtig in beeld gebracht, ook de tijdgeest van de zestiger jaren is voortreffelijk vastgelegd. Want bij Peccinotti is er niet zo zeer één specifiek beeld dat bij mij blijft hangen. Het is meer de indruk die het totaal aan beelden maakt. Als geheel ademen ze de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw: kleurrijk, sensueel, bevrijdend, speels en verkennend. En dat is precies de indruk die het boek "H.P. Harri Peccinotti" ook op de kijker van nu nog (of weer...) achterlaat.


Derek Birdsal
H.P. Harri Peccinotti
228 bladzijden
Prijs € 45,00
Damiani editore
ISBN 978–88–6208–074–3
Verschenen maart 2009
Links bij dit artikel: