cadoc.nl, boeken over kunst, fotografie en vormgeving (en nog veel meer)
A Visual History of Cookery
Woensdag 17 maart 2010

Omslag van A Visual History of Cookery (Black Dog Publishing, 2010) Het is geen kunstboek, het is geen fotoboek, het is geen kookboek en toch is A Visual History of Cookery al het voorgaande. Het bij uitgeverij Black Dog Publishing verschenen even curieuze als aardige boek vertelt/toont alles over de geschiedenis van koken. Op een speelse en toegankelijke wijze weten de samenstellers met behulp van weinig tekst en veel visueel materiaal je te introduceren in de rijke culinaire geschiedenis van Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. A Visual History of Cookery is een boek dat je weet te verleiden!

De opzet van het boek is even eenvoudig als geniaal. Het boek bevat geen ellenlange, academische verhandelingen over de gastronomische geschiedenis van een bepaald land maar vertelt, na een korte historische inleiding, met behulp van korte anekdotes de eet– en kookgewoonten van één van de bovengenoemde landen. Hierdoor ben je als lezer niet gedwongen om een bepaalde verhaallijn te volgen wanneer het oog eens afdwaalt in de reeks prachtige illustraties en foto´s die pagina na pagina te bewonderen zijn.

 Een illustratie uit – Mrs Beeton's Book of Household Management – met onder andere Eclairs, Gâteau en St. Honoré. Opgenomen in: A Visual History of Cookery  (Black Dog Publishing, 2010) De interessante weetjes die per land gepresenteerd worden, zijn zeer divers. Zo wordt in de sectie over Italië de herkomst van de pizza Marherita beschreven, verklaart het hoofdstuk over Groot Brittannië de etymologie van de typisch Engelse pudding spotted dick en wordt uit de doeken gedaan op welke wijze één van de grote culinaire bijdragen van de Verenigde Staten, de TV maaltijden, is ontstaan.

Dat het oog ook wat wil en het niet alleen mond en maag zijn die bepalen wat appetijtelijk voedsel is, bewijst A Visual History of Cookery. Pagina na pagina word je verleid door de afbeeldingen van de meest heerlijke gerechten. Of het nu gaat om de rijkelijk gedekte tafels van vorsten van weleer met bijvoorbeeld gevulde en in zijn verendos teruggenaaide pauw, of om een smakelijk in beeld gebrachte maar wat meer volkse dis als pizza.

A Visual History of Cookery is een boek dat velen zal aanspreken. De vlotte manier van schrijven en de vele prachtige afbeeldingen zorgen er voor dat het een boek is waar je ongemerkt uren zoet mee bent. Een absolute aanrader!

Aimee Selby (samensteller)
A Visual History of Cookery
352 bladzijden
Prijs £ 29,95
Black Dog Publishing
ISBN 978 1 906155 50 6
Verschenen januari 2010
Links bij dit artikel: