VSBfonds jaarverslag 2009
Donderdag 23 september 2010

Omslag van jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)Beroepsmatig kom ik veel in aanraking met ambtelijke teksten en verslagen. Je kunt ambtenaren veel verwijten maken maar niet dat ze kort van stof zijn. In begrotingen en jaarrekeningen wordt vaak een woordwaterval over de lezer uitgestort. De ongeoefende lezer is al na enkele bladzijden waarop woorden en bedragen met elkaar in gevecht zijn om aandacht, de weg kwijt. Dat het ook anders kan bewijst het jaarverslag van het VSBfonds over het jaar 2009. Het is een overzichtelijk boekwerk geworden met werkelijk prachtige portretten van fotograaf Ringel Goslinga. Voor zijn camera kreeg hij enkele personen die door het VSBfonds zijn 'geraakt'.

De titel van het jaarverslag van het VSBfonds over het jaar 2009 maakt al duidelijk dat het om een verslag met weinig poespas gaat: 1.289 projecten 23,6 miljoen euro. De inhoud is mogelijk nog factueler. Het blijkt een kale opsomming te zijn van de projecten die het VSBfonds in 2009 heeft ondersteund. Volgnummer, naam van de aanvrager, titel van de aanvraag en het toegekende bedrag. En dat 1289 keer. Maar er is meer.


 jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)
uit: jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)


De geschiedenis van het VSBfonds gaat terug tot 1784 toen de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen werd opgericht. De burgers die bij de oprichting betrokken waren, waren ervan overtuigd dat sociale problemen verminderen als mensen de kans krijgen zich te ontplooien. Ze richten Nutsscholen op, bibliotheken, dorpshuizen en ook woningbouwverenigingen. In 1817 wordt de eerste Nutsspaarbank opgericht. De bank wil mensen aanmoedigen te gaan sparen. Idee daarachter is dat mensen zo meer verantwoordelijkheid zullen nemen voor hun eigen welbevinden. De bank is zonder winstoogmerk. Overtollige inkomsten gaan naar activiteiten die goed zijn voor de lokale gemeenschap. Daar komt immers het geld vandaan. Nu meer dan tweehonderd jaar later staat het principe van het streven naar persoonlijke ontplooiing nog steeds voorop bij de toekenningen van ondersteuning uit het VSBfonds. Ruim 26 miljoen vloeit terug naar maatschappelijke projecten die de kwaliteit van de samenleving helpen verbeteren.

 jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)
uit: jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)


Het werk van het VSBfonds raakt mensen. Enkele van hen zijn door fotograaf Ringel Goslinga geportretteerd. Om de pak-em-beet honderd projecten is er één project uitgelicht. Voor dit project maakte Goslinga drie portretten van een bij dit project betrokken persoon. Het kan gaan om een initiatiefnemer maar ook om iemand die juist profijt heeft van het project. Zo is onder andere de vijfjarige Zakaria in het jaarverslag terug te vinden. Elke week komt een vrijwilliger langs om hem voor te lezen. De voorleesExpress helpt om taalachterstanden bij kinderen aan te pakken. In 2009 deden 380 gezinnen mee. Hiervoor ontving de Stichting Soda Producties honderdduizend euro.

 jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)
uit: jaarverslag 2009 VSBfonds (2010)


Het VSBfonds ondersteunt niet alleen in het groot. Ook kleinere projecten zoals een workshop koorzang op een basisschool werd met 450 euro ondersteund. Ook een seniorenorkest, showband, sjoelvereniging, meerdere speeltuinverenigingen en stadsmusea mochten een ondersteuning ontvangen. Dat ondersteunen méér is dan geld overmaken, laat het VSBfonds zien door enkele projecten daadwerkelijk een gezicht te geven. Voor hem en haar en die vele honderdduizenden andere doe je het. Nieuwsgierig geworden naar de projecten of de portretten van Ringel Goslinga? Via de website van het VSBfonds is het jaarverslag 2009 gratis aan te vragen.