Funk & Soul Covers
Maandag 22 november 2010

Omslag van Funk & Soul Covers (Uitgeverij Taschen, 2010)Zoals je een boek niet mag beoordelen aan de hand van buitenkant zo zou je dat ook niet mogen doen bij de hoes van een LP. En toch is dat exact hetgeen dat de hoesontwerpers voor ogen hadden: een snelle herkenning van een aantrekkelijk product. Wat mag je dan qua uitstraling verwachten van Funk en Soul hoezen? Met het door Taschen uitgegeven boek Funk & Soul Covers hoef je je dat niet langer af te vragen. Aan de hand van meer dan vijfhonderd hoesontwerpen krijg je een heel goede indruk van de sfeer die bijvoorbeeld Marvin Gaye, Michael Jackson, the Temptations, Earth, Wind & Fire en James Brown willen uitstralen.

Funk staat garant voor losse, sexy, langzame én dansbare muziek met duidelijke wortels in de Afro-Amerikaanse muziek. De ingrediënten van funk en soul zijn al terug te vinden spirituals, gospel en blues. Een exacte scheidslijn tussen deze muziekstromingen (en andere zoals bijvoorbeeld jazz) is moeilijk te trekken. De overeenkomst is in ieder geval de volle, hartstochtelijke overgave waarmee de muziek ten gehore wordt gebracht.

 uit: Funk & Soul Covers (Uitgeverij Taschen, 2010)

De opzet van het boek is vergelijkbaar met die eerdere prachtuitgave van Taschen, Jazz covers. Net als bij die uitgave wordt van iedere LP en muzikant/band een kernachtige beschrijving gegeven vaak met vele verwijzingen naar collega-muzikanten, producenten of platenlabels. Ook hier wordt van iedere hoes de naam van de artiest, titel, jaar van uitgave en platenlabel genoemd. Hierdoor is het een boek met encyclopedisch karakter geworden. Maar wel één waar je voor je plezier in bladert.

Zoals je mag verwachten met zo'n groot aantal hoesontwerpen, is het geheel zeer divers van aard. De grote gemene deler is naast dat het om funk en soul gaat, de tijd waarin hoesontwerpen zijn ontstaan. Je ziet de mix van ontwerpen die niet verder terug gaan dan de zestiger jaren van de vorige eeuw en ergens twintig jaar later, in de jaren tachtig, ophouden. Hoezen zijn er om te prikkelen, aan te trekken of naar te verlangen. Bij één van die prikkelende hoesontwerpen hou je je hart vast. Wat te denken van Funky Chicken (1967) van Willie Henderson and the Soul Explosions. Die omslag prikkelde dermate dat ik het maar even voor mezelf (en u als lezer) heb opgezocht: zo klinkt Funky Chicken!

 uit: Funk & Soul Covers (Uitgeverij Taschen, 2010)

Dat funk en soul muziek is die je met lijf en leden moet ondergaan lijkt ook de hoesontwerper van New Birth's album Love Potion (1976) niet te zijn ontgaan. De bandleden vormen op de hoesfoto, samen één kluwen van lichaamsdelen. Als je op de hoes af moet gaan is het beluisteren ervan een sensuele ervaring. U mag het zelf beoordelen aan de hand van hun nummer Fallin' in Love dat op deze LP te horen valt.

Andere hoesontwerpen hebben (ten onrechte!) niet die aantrekkingskracht. Op mij maakt de hoes van het album Free (1972) met opnamen van de prachtige stem van Fontella Bass geen verpletterende indruk. Maar dan die muziek! Zou de ontwerper haar nummer Hold On This Time dat op deze LP staat, wel hebben gehoord? Je zou bijna denken van niet.


 uit: Funk & Soul Covers (Uitgeverij Taschen, 2010)


Funk & Soul Covers is genieten. Genieten van de prachtige tijdsbeelden die de hoezen vormen van met name de jaren zestig en zeventig. Maar het is ook een genot om de kennis tot je te nemen die de samenstellers van het boek (Joaquim Paulo en Julius Wiedemann) in de kernachtige en pakkende beschrijvingen hebben gestopt. Bij het doorbladeren van dit fraai vormgegeven boekwerk, heb je al snel de onbedaarlijke behoefte om je muziekinstallatie te laten galmen en je heupen te laten swingen!

Joaquim Paulo, Julius Wiedemann
Funk & Soul Covers
432 bladzijden
Prijs € 29,99
Uitgeverij Taschen (importeur: Librero)
ISBN 978-3-8365-1986-1
Verschenen oktober 2010
Links bij dit artikel: