Rudy Kousbroek. Opgespoorde wonderen
Vrijdag 3 december 2010

Omslag van Opgespoorde wonderen. De fotosyntheses verzameld (Uitgeverij Augustus, 2010)Opgespoorde wonderen. De fotosyntheses verzameld is een bundeling van de drie eerder verschenen boeken waarin Rudy Kousbroek zijn persoonlijke gedachten bij één foto met de kijker/lezer deelt. De foto's zijn zeer divers van aard en vaak onbekend maar telkens weer verrassend. Nog verrassender is de manier waarop Rudy Kousbroek door die ene foto geraakt kon worden. Het gemak waarmee Kousbroek aan de hand van die foto verbanden wist te leggen tussen schoonheid, cultuur, techniek en zijn eigen ervaringen is fenomenaal.

De opzet van het boek is eenvoudig. Rudy Kousbroek beschrijft aan de hand de van één foto wat er bij hem opkomt. Vluchtig bladeren leert dat er geen specifieke afbakening is gehanteerd. Van een (Frans) bed, een platenspeler in de woestijn, gevulde autobussen, een omhelzing van een tijger tot een nachttrein. En dat ruim tweehonderd keer. Je kunt het zo gek niet bedenken of Kousbroek wist er met smaak en passie over te vertellen. De getoonde foto is vaak slechts een aanleiding voor hem om af te dwalen in zijn eigen levenservaring of zijn ongekende belezenheid. Zonder met zijn eruditie te pronken, neemt hij de lezer aan de hand door zijn wereld met die ene foto als vertrekpunt.

Vaak wordt de lezer vanaf dat vertrekpunt langs zijn (voor)liefdes en herinneringen geloodst. Vele foto's leiden naar verhalen over zijn jeugd in Nederlands-Indië, zijn latere jaren in Parijs waar hij bijvoorbeeld Corneille en Remco Campert heeft ontmoet, zijn voorliefde voor techniek en compassie voor onze medereizigers, de dieren. En voor wie het nog niet wist; Rudy Kousbroek was atheïst. De essayist Rudy Kousbroek, die eerder dit jaar ironisch genoeg op de dag van de wederopstanding op 80-jarige leeftijd overleed, was een rationalist in hart en nieren. Wat overigens niet betekende dat er geen plaats was voor gevoelens. Integendeel, want zijn fotosyntheses staan bol van hartekreten. Kreten die vooral te horen zijn bij foto's die verband houden met dieren of zijn jeugd in Nederlands-Indië.

Door met passie te vertellen over wat hetgeen hem lief was, heeft hij zichzelf bloot gegeven. Hierdoor heeft Opgespoorde wonderen. De fotosyntheses verzameld veel weg van een indirecte, sterk gefragmenteerde autobiografie. Een heerlijk boek.

Rudy Kousbroek
Opgespoorde wonderen. De fotosyntheses verzameld
416 bladzijden
Prijs € 39,90
Uitgeverij Augustus
ISBN 9789045704425-5
Verschenen juli 2010
Links bij dit artikel: