cadoc.nl, boeken over kunst, fotografie en vormgeving (en nog veel meer)
From Here to There: Alec Soth's America
Donderdag 27 januari 2011

Omslag van – From Here to There: Alec Soth's America (Hatje Cantz Verlag, 2010) Voor een goed fotoboek geldt eigenlijk hetzelfde als voor een goede voetbalploeg: het gaat niet om de elf beste maar om de beste elf. Even los van het aantal zie je bij sommige fotoboeken dat het niet meer en niet minder is dan een galerie van mooie beelden zonder dat je een samenhang of verhaal in het geheel kunt ontdekken. Fotograaf Alec Soth (rhymes with 'both', zoals hij op zijn eigen website aangeeft om misverstanden over de uitspraak te voorkomen) streeft naar een logische opeenvolging van beelden. Zijn uitspraak Anyone can take a great picture ... but few people can put together a great collection of pictures. This is my goal, is veelzeggend. Wie de tentoonstellingscatalogus From Here to There: Alec Soth's America tot zich heeft genomen, moet toegeven dat Soth meesterlijk in zijn eigen opzet slaagt.

Amerika. Het land van dromen, rijkdom, het individu, vrijheid en commercie. Het zijn stuk voor stuk elementen die terugkomen in het documentaire werk van Soth. Bij dit boek is de voorkant al een toonbeeld van de schreeuwerige marketing die je met de Verenigde Staten kunt associëren. Op oogverblindend geel linnen wordt in zwarte, rode en groene (hoe verzin je het) letters de inhoud geadverteerd in semi-misleidende bewoordingen.

uit: From Here to There: Alec Soth's America (Hatje Cantz Verlag, 2010)
Cape Girardeau (2002) uit: From Here to There: Alec Soth's America (Hatje Cantz Verlag, 2010)


Half nieuwsgierig geworden begin je te bladeren totdat je je beseft dat je de weg kwijt bent geraakt. Het is namelijk geen bladerboek in de zin dat je er op een willekeurige manier doorheen kunt bladeren zonder iets essentieels over het hoofd te zien. De essentie van Soth's foto's zit hem in de kracht van de serie. Onderling versterken de opnamen elkaar zodat zich een verhaal ontrolt over de weg die de fotograaf heeft afgelegd. De serie Sleeping by the Mississippi (2002) illustreert uitstekend. Van een buitenbed in Little Falls, Minnesota, Fort Jefferson Memorial Cross in Wickliffe, Kentucky, een verzopen matras in Helena, Arkansas tot en met een afgeleefde bank met dito moeder en dochter in Davenport, Iowa. Stuk voor stuk vertellen ze een deel van het verhaal van het leven in Amerika. Niet het grootsteedse Amerika maar dat van de kleinere plaatsen met de doorsnee Amerikaan.

Als Soth je iets leert met zijn fotoreeksen is dat de bestemming ondergeschikt is aan de reis zelf. Ook de titel, From here to there, dat hier of daar voor het beeld niet uitmaakt. Wat er tussenin gebeurt wel. Daar vinden bijzondere ontmoetingen plaats en ontstaan portretten van Amerika.

uit: From Here to There: Alec Soth's America (Hatje Cantz Verlag, 2010)
Tricia and Curtis (2005) uit: From Here to There: Alec Soth's America (Hatje Cantz Verlag, 2010)


Een van de weinige minpunten van het boek is wat mij betreft de tekst. De schrijvers die een tekstuele bijdrage hebben geleverd om het fenomeen Soth te beschrijven, vallen voortdurend terug op zijn illustere voorgangers. Vrijwel iedere bekende Amerikaanse fotograaf wordt genoemd om zijn werk mee te vergelijken of tegen af te zetten. Alsof de foto's van zichzelf niet voldoende zeggingskracht hebben om er iets van te kunnen zeggen. Dat hebben ze namelijk ruimschoots voldoende. De teksten die het er meest toe doen, zijn afkomstig van Soth zelf. Jarenlang heeft hij een blog bijgehouden ( alecsothblog.wordpress.com) waarop hij bijvoorbeeld uiteenzet waarom een goede titel voor een reeks foto's van belang is, of wat het waarheidsgehalte is van een foto die slechts 1/500-ste van een seconde een situatie heeft vastgelegd of hoe hij omgaat met het verkrijgen van portretrecht. Stuk voor stuk interessante bijdragen die je kietelen bij het bekijken van zijn foto's.

Geoff Dyer, Siri Engberg, August Kleinzahler, Bartholomew Ryan, Britt Salvesen, Barry Schwabsky
From Here to There: Alec Soth's America
224 bladzijden
Hatje Cantz Verlag
ISBN 978-3-7757-2750-1
€ 49,80
Uitgegeven november 2010
Links bij dit artikel: