cadoc.nl, boeken over kunst, fotografie en vormgeving (en nog veel meer)
Sacha de Boer en Raymond Rutting. Tegenpool
Dinsdag 1 februari 2011

Omslag van – Tegenpool door  Raymond Rutting en Sacha de Boer (Uitgeverij Atlas, 2011)Fotografen Raymond Rutting en Sacha de Boer overschreden ieder een poolcirkel en legden hun ervaring fotografisch vast. Sacha de Boer bezocht het dorp Gjoa Haven in het uiterste noorden van Canada en Raymond Rutting vaarde met het schip de Antarctic Dream naar het uiterste zuiden. De mooiste foto's zijn gebundeld in het boek Tegenpool.

Het boek Tegenpool heeft de polen ook in de vormgeving doorgevoerd. Het bestaat uit twee verschillende delen met elk hun eigen voorpagina. Op de ene voorzijde staat een pinguïn nieuwsgierig in de lens van fotograaf Rutting te turen en op de andere voorzijde zie je een foto van De Boer die een Inuit heeft vastgelegd die goed ingepakt door een verlaten, uitermate leeg landschap loopt.

Sacha de Boer bezocht in 2008 Gjoa Haven dat net boven de poolcirkel ligt. De kleine duizend inwoners van het dorp noemen hun woonplaats Uqsuqtuuq wat zo veel betekent als overdaad aan vet vanwege het feit dat er veel zeehonden te vinden zijn. Hoewel ten tijde van haar bezoek dertig graden vroor, waren er al tekenen van een mogelijke klimaatverandering. Zo deden opeens insecten Gjoa Haven aan en bleken doorgaans betrouwbare plekken in de ijslaag een stuk minder betrouwbaar.

 Foto van Sacha de Boer uit ‘Tegenpool’ (Uitgeverij Atlas, 2011)
Foto van Sacha de Boer uit: Tegenpool (Uitgeverij Atlas, 2011)


De Boer brengt de oorspronkelijke bewoners, de Inuïten, en hun omgeving op een prachtige manier in beeld. Ze heeft oog gehad voor zaken waar we ons als Westerlingen over kunnen vermaken zoals de clichématig aandoende pelzen die de Inuïten dragen om zich tegen de ijzige kou te wapenen en de schattig ogende maar felle sledehonden. Daarnaast heeft Sacha de Boer ook de wat meer onverwachte zaken vastgelegd zoals een kanariegele Hummer in een verder volledig witte omgeving.

 Foto van Sacha de Boer uit ‘Tegenpool’ (Uitgeverij Atlas, 2011)
Foto van Sacha de Boer uit: Tegenpool (Uitgeverij Atlas, 2011)


Aan de andere kant van de aarde heeft Raymond Rutting zijn foto's gemaakt. In het onherbergzame maar woest aantrekkelijke landschap van Antarctica heeft hij prachtige opnamen gemaakt van de meest typerende inheemse diersoort, de pinguïn. Met hun oranje snavels en zwemvliezen steken ze af tegen grijstinten van de kust. Ook opvallend in het ongerepte landschap zijn de toeristen met wie Rutting aan land is gekomen. In hun felgekleurde kleding zijn ze voor de reisleiders goed te zien. Alleen wanneer ze van halfontkleed aan de kust in het warme, vulkanische zand liggen, vallen ze wat minder op. Maar nog steeds vallen ze uit de toon in een machtig landschap dat geen menselijke aanwezigheid lijkt te verdragen.

 Foto van Raymond Rutting uit ‘Tegenpool’ (Uitgeverij Atlas, 2011)
Foto van Raymond Rutting uit: Tegenpool (Uitgeverij Atlas, 2011)


Tegenpool is een lekker bladerboek waarbij je binnen enkele pagina's een beeld kunt vormen van de ijskoude en kwetsbare landschappen. Toerisme en klimaatverandering lijken op de foto's afgaande de polen nog niet te raken maar zoals Sacha de Boer optekent uit de monden van de inwoners van Gjoa Haven, zijn de eerste effecten al merkbaar. Ondanks deze waarschuwende woorden heeft Tegenpool gelukkig niet de sfeer van een donderpreek. Eerder spreekt uit dit kleinood ontzag en bewondering die overspringt op de kijker. In 2011 is de rondreizende foto-expositie 'Tegenpolen' te zien op verschillende plekken in Nederland waaronder in Hilversum, Amsterdam, Terschelling, Utrecht en Doesburg.

Sacha de Boer en Raymond Rutting
Tegenpool
64 bladzijden
Uitgeverij Atlas
ISBN 9789045019178
€ 18,95
Uitgegeven januari 2011
Links bij dit artikel: