cadoc.nl, boeken over kunst, fotografie en vormgeving (en nog veel meer)
Cutting Edges. Contemporary Collage
Dinsdag 8 maart 2011

Omslag van – Cutting Edges. Contemporary Collage (Gestalten Verlag, 2011)Wanneer je wilt weten wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van toegepaste kunst en vormgeving, dan kun je in een groot aantal gevallen terecht bij uitgeverij Gestalten. In de nieuwe uitgave Cutting Edges. Contemporary Collage word je in mum van tijd weer op de hoogte gebracht van de trends en ontwikkelingen in de hedendaagse collage-kunst. Wie had gedacht dat er na John Heartfield, Max Ernst of El Lissitzky geen spannende collages meer zouden worden gemaakt, wordt aangenaam verrast door het grote aantal hoogtepunten dat in het boek te vinden is.

Het eerste dat opvalt, is het grote aantal kunstenaars dat zich voornamelijk met het maken van collages bezighoudt. Het tweede dat direct daarna opvalt, is dat de collage-techniek, mits in goede handen, niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. Keer op keer verbaas je je over het gemak waarmee een op een het eerste gezicht eenvoudige collage je op het verkeerde been kan zetten. Vervreemding is dan ook één van de kernkwaliteiten van de collage.

uit 'Cutting Edges. Contemporary Collage' (Gestalten Verlag, 2011)
Werk van Brandon McLean uit 2009 en 2010
uit: Cutting Edges. Contemporary Collage (Gestalten Verlag, 2011)


Deze vervreemding wordt vaak succesvol toegepast op hetgeen we het beste herkennen: het menselijk gezicht en lichaam. Op de één of andere manier raakt het je diep wanneer er ingrepen worden gepleegd op de meest vanzelfsprekende onderdelen van ons fysieke bestaan. Door de menselijke gestalte te vervormen en in een ongebruikelijke context te plaatsen, hebben onze ogen meer moeite om te registreren wat we zien. In die extra tijd moet ons geheugen verklaren hoe de losse elementen met elkaar samenhangen. De clou is natuurlijk dat dat niet altijd lukt.

De hedendaagse collage-kunstenaars hebben niet alleen de beschikking over de traditionele middelen als papier, schaar en lijm, maar ook over een vrijwel onbegrensde digitale toolbox. Toch heb je de bijschriften in het boek nodig om zekerheid te krijgen over welke kunstenaars zich wel en welke zich niet bedienen van de moderne techniek.

uit 'Cutting Edges. Contemporary Collage' (Gestalten Verlag, 2011)
Werk van Valerie Roybal uit 2008, 2009 en 2010
uit: Cutting Edges. Contemporary Collage (Gestalten Verlag, 2011)


Scheuren, knippen, snijden om vervolgens weg te laten, aan te vullen of te vervormen. Het is en blijft een geweldige manier om met de realiteit aan de haal te gaan. De hedendaagse voorbeelden die de samenstellers van Cutting Edges. Contemporary Collage laten zien dat de collage-techniek een een herleving meemaakt. Een aanrader!

R. Klanten, H. Hellige en J. Gallagher (samenstelling)
Cutting Edges. Contemporary Collage
224 bladzijden
Gestalten Verlag
ISBN 978-3-89955-338-3
€ 39,90
Uitgegeven februari 2011
Links bij dit artikel: