Helmut Newton. Polaroids
Dinsdag 20 september 2011

Omslag van Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)Helmut Newton (1920-2004) beheerste als geen ander de kunst een vrouw perfect te fotograferen. Met prachtige kadrering, dito belichting en dito vrouw wist hij perfectie te benaderen. Maar eerlijk gezegd zijn sommige van deze opnamen, het is wellicht vloeken in de kerk, een beetje saai. Er valt niets op aan te merken anders dan dat de geest de foto heeft verlaten. Hoe anders is dat bij de Polaroid-opnamen die Newton ruim dertig jaar heeft gemaakt. Wat hij aan perfectie inleverde kreeg hij dubbel en dwars terug in sfeer. In het boek Helmut Newton. Polaroids, dat verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum für Fotografie (Berlijn), zijn vele honderden Polaroids van Newton gebundeld. Een genot om naar te kijken!

In het pre-digitale tijdperk was voor fotografen één van de weinige manieren om er achter te komen of een foto (mogelijk) naar wens was, het maken van een Polaroid-opname. Door de zoeker van een camera is het niet altijd mogelijk vast te stellen of je de scène voor je ook zó kunt vastleggen als je in gedachten hebt. De verhouding licht/donker, compositie, kadrering, lichaamshouding van het model, al deze zaken zijn pas echt goed te beoordelen als de foto is gemaakt en afgedrukt. Het was een luxe die de fotograaf zich vóór de komst van de digitale fotografie niet kon veroorloven anders dan met behulp van een instantcamera.


uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)
uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)

Ook Helmut Newton had de gewoonte test-opnamen te maken en gelukkig zijn vele duizenden van deze Polaroids bewaard gebleven. We weten niet alleen dat de foto's door Newton zijn gemaakt maar omdat hij veel Polaroids ook nog eens voorzag van bijschriften weten we ook voor wie hij de opname heeft gemaakt, waar en soms ook de naam van het model.


uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)
uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)

Vergeleken met Newton's uiteindelijke foto's, zoals we ze kennen uit bladen en boeken, missen de Polaroids de gebruikelijke scherpte en een afgewogen kleurenpalet. Het procedé waardoor de Polaroid tot stand komt, laat nog enige ruimte voor verrassingen vooral als het gaat om kleur. Dat je dit verrassingselement niet per se een gebrek hoeft te noemen, bewijzen de vele kleurenopnamen in het boek. Niet onbelangrijk is ook het geringe formaat van de foto's. Bij Newton denk je toch vaak aan de waanzinnige maatvoering van zijn Sumo. Het geringere formaat staat een volwaardige beleving echter niet in de weg. Misschien wel juist niet.


uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)
uit: Helmut Newton. Polaroids (Taschen, 2011)

Helmut Newton. Polaroids toont de mooiste opnamen die Newton gedurende enkele decennia heeft gemaakt. Genieten is toch het woord dat het eerst in me opkomt. Genieten van dat prachtige werk van Newton, van de modellen die hij voor zijn camera heeft gehad en zeker niet in de laatste plaats van het prachtige medium dat de Polaroid was en nog steeds is!

Helmut Newton
Helmut Newton. Polaroids
223 bladzijden
Prijs € 39,99
Taschen (Nederlandse distributie: Librero)
ISBN 978-3-8365-2886-3
Verschenen juli 2011
Links bij dit artikel: