Ingo Mittelstaedt. Pictorial
Maandag 19 maart 2012

Omslag van Ingo Mittelstaedt. Pictorial (Scheidegger & Spiess, 2012)Nog niet zo lang geleden maakte ik voor het eerst kennis met de beelden van Ingo Mittelstaedt en het eerste dat mij te binnen schoot was een citaat van van David Bailey: "It takes a lot of imagination to be a good photographer. You need less imagination to be a painter, because you can invent things. But in photography everything is so ordinary; it takes a lot of looking before you learn to see the ordinary". Met zijn gefotografeerde constructies gedraagt Mittelstaedt zich zowel als fotograaf als schilder. Spelend met licht, kleur en materie is Mittelstaedt op zoek naar nieuwe, boeiende beelden. En met succes.

In het eerder dit jaar verschenen boek Ingo Mittelstaedt. Pictorial zijn meer dan twintig van zijn recente foto's te bewonderen. Het is echter de vraag of je zijn foto's bewondert, of de zinsversterkende visuele constructies die ten grondslag liggen aan deze foto's. Met uiteenlopende materialen als staal, hout, steen, karton, glas, spiegels en stof weet hij een wonderwereld te creëren waarbij vaak niet in één oogopslag duidelijk is wat je ziet. Door zijn driedimensionale constructies te fotograferen, ontneemt hij de waarnemer één dimensie. Het bemoeilijkt de interpretatie van de voorstelling maar nodigt daardoor des te meer uit om naar datgene te kijken waar het om draait: het ontstane beeld.

uit: Ingo Mittelstaedt. Pictorial (Scheidegger & Spiess, 2012)
Gabarit #1 (nach C. Herrera) (2011) uit: Ingo Mittelstaedt. Pictorial (Scheidegger & Spiess, 2012)

In de meeste gevallen slaagt hij hier bijzonder goed in. Nadat je de moed hebt opgegeven om de ingrediënten van het beeld te determineren, is de weg vrij om het beeld als zodanig in je op te nemen. Pas dan is er ruimte om de uitgekiende composities van kleur en contrast echt waar te nemen. Eén van de meest geslaagde voorbeelden is Gabarit #1 (nach C. Herrera) (2011). Deze foto heeft inderdaad dezelfde picturale kwaliteiten als de werken van Carmen Herrera waarnaar de titel verwijst. In een spel tussen licht, kleur en materie ontstaat een nieuw beeld dat deels werd gezocht en deels werd gevonden. Toeval speelt in zoverre een rol dat het uiteindelijke beeld niet voor honderd procent van te voren kon worden voorzien zoals bij de plooien van een kleed en de kreukels van aluminiumfolie.

uit: Ingo Mittelstaedt. Pictorial (Scheidegger & Spiess, 2012)
Halmen (2011) uit: Ingo Mittelstaedt. Pictorial (Scheidegger & Spiess, 2012)

Je ziet de intentie van de fotograaf bij de echt geslaagde werken. Daar verlaat je als toeschouwer de werkelijkheid en wordt je meegenomen in een picturale wereld. Bij een beperkt aantal andere werken blijf je echter hangen bij de objecten die deel uitmaken van zijn driedimensionale constructies. Hierdoor lijkt het totaalbeeld ondergeschikt te zijn aan de constructie en heeft het er alle schijn van de dat de fotograaf de slag heeft verloren. Het boek zelf is prachtig verzorgd zoals we ondertussen gewend zijn van Scheidegger & Spiess. Als extraatje is de stofomslag uit te vouwen tot een poster waarop Gabarit #1 (nach C. Herrera) te bewonderen valt.

Erich Aichinger, Murat Zubcevic en Ursula Schöndeling
Ingo Mittelstaedt. Pictorial
80 bladzijden
Prijs € 40,00
Scheidegger & Spiess
ISBN 978-3-85881-358-9
Verschenen januari 2012
Links bij dit artikel: