Michael Lange. Wald
Vrijdag 10 augustus 2012

Omslag van Michael Lange. Wald (Hatje Cantz, 2012) Wanneer is een bos het meest geheimzinnig? Fotograaf Michael Lange meent het te weten: de momenten vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang. In zijn onlangs verschenen boek Wald maak je als kijker kennis met het bos zoals je dat niet vaak doet. Hij laat je zien hoe de eerste of de laatste zonnestralen het bos voor een moment kunnen betoveren en voor de rijkste groenscharkeringen kunnen zorgen.

De meeste Nederlanders herkennen een bos doordat ze het betreden ervan een bordje aantreffen van Staatsbosbeheer. Daar bivakkeren ze dan veelal op de geëffende paden tussen 09:00 en 18:00 uur en zijn vertrokken lang voordat de duisternis is gevallen. Degenen onder ons die de schemering in een bos hebben meegemaakt, herkennen de magie die op de foto's van Michael Lange te zien is. Zelfs het meest gecultiveerde bosperceel lijkt iets van zijn oerkarakter te hervinden vlak nadat de laatste zonnestralen de boomtoppen hebben verlicht. Dan zijn we opeens weer een mens in de natuur: naakt en onbeschermd.

uit: Michael Lange. Wald (Hatje Cantz, 2012)
uit: Wald door Michael Lange (Hatje Cantz, 2012)

Een speurtocht of een dropping is een uitgelezen kans om dit fenomeen mee te maken. Samen griezelen in een veilige omgeving. Maar hoewel je weet dat er fundamenteel niets is veranderd in het bos, wordt ergens diep in de hersenstam een autonoom proces gestart waarbij je ieder moment voorbereid moet zijn voor vluchten of vechten. Dat gevoel roepen de foto's van Lange ook op. Je bent op je hoede voor wat er komen gaat. Een irreëel gevoel wanneer je met vijf man ergens in het bos wordt afgezet en een volstrekt idioot gevoel wanneer je naar een foto kijkt. En toch gebeurd precies dat.

uit: Michael Lange. Wald (Hatje Cantz, 2012)
uit: Wald door Michael Lange (Hatje Cantz, 2012)

Wald biedt je de mogelijkheid om in je veilige huis en vanuit je luie stoel toch mee te bibberen bij de laatste golven licht die het bos nog zo overzichtelijk maakten terwijl het op de rand staat om getransformeerd te worden tot een onbegrijpelijke en ondoordringbare wereld waar je als mens alleen geen plek hebt.

uit: Michael Lange. Wald (Hatje Cantz, 2012)
uit: Wald door Michael Lange (Hatje Cantz, 2012)

Michael Lange (fotografie), Wolfgang Denkel, Christoph Schaden (tekst)
Michael Lange. Wald
72 bladzijden
Prijs € 45,00
Hatje Cantz
ISBN 978-3-7757-3355-7
Verschenen juli 2012
Links bij dit artikel: