Michael Lange. Fluss
Donderdag 16 juli 2015

Omslag van: 'Michael Lange. Fluss' (Hatje Cantz, 2015)De Rijn baant zich een weg van Zwitserland en Liechtenstein, via Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk naar Nederland. Een vaarverbinding die wij Nederlanders vanuit onze Calvinistisch perspectief voornamelijk als nuttig zien. Een getemde reus die de constante grondstoffen- en goederenstroom faciliteert. Dat de Rijn ook anders kan worden bezien bewijst fotograaf Michael Lange met nieuwste boek Fluss. Hij heeft de Rijn in beelden van betovering en verlangen vastgelegd die je als homo economicus niet had kunnen vermoeden.

Tussen 2012 en 2014 zocht Michael Lange, nadat hij zijn eerdere project Wald had afgesloten, naar plekken van verstilling op en aan de oevers van de Rijn. Hij richtte zich daarbij tot met name de Bovenrijn die daar gedeeltelijk ook de Duits-Franse grens vormt. Deze verstilde plekken vond hij veelal op de grens van land en water en op de grens van licht en donker.

uit: 'Fluss' door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)
R1924, 2012 Uit: Fluss door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)

In schemering en mist heeft Lange het mysterieus overgangsgebied vastgelegd tussen datgene dat we nog als herkenbaar kunnen waarnemen en datgene waarnaar we moeten gissen. Bomen en uit het water stekende takken op de voorgrond zijn nog vertrouwde beelden maar in de achtergrond doemen silhouetten op die we minder snel kunnen duiden en al snel argwaan oproepen. Bekend of onbekend? Vriend of vijand?

uit: 'Fluss' door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)
R8953, 2014 Uit: Fluss door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)

Michael Lange gebruikte voor zijn project Fluss een grootformaat camera waardoor hij ondanks de veelal beperkte hoeveelheid licht een zeer genuanceerd kleurenpalet wist vast te leggen. Ook de hoeveelheid details die Lange op deze manier wist te vangen, zorgen voor prachtige beelden. Neem bijvoorbeeld de onderstaande foto, R0825, 2012, waarop de Rijn als spiegel fungeert voor een grauwe lucht en bomen. Het resulteert in een schitterende reflectie waarin met goede wil zowel hemel als aarde te herkennen zijn.

uit: 'Fluss' door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)
R0825, 2012 Uit: Fluss door Michael Lange (Hatje Cantz, 2015)

Fluss van Michael Lange vormt samen met zijn eerdere Wald een perfect tweeluik. Water en land vereeuwigd door een fotograaf met een romantische kijk op de wereld. Een fotograaf die ook in een sterk verstedelijkt Europa nog steeds rust en mysterie weet te vinden en die op een schitterende manier heeft vastgelegd. Een fraai boek met al even fraaie, verstilde foto's.

Michael Lange
Fluss
80 bladzijden
Hatje Cantz
ISBN 9783775739627
€ 35,00
Uitgegeven juni 2015

Links bij dit artikel: