USEFUL PHOTOGRAPHY #013
Donderdag 12 november 2015

Omslag van USEFUL PHOTOGRAPHY #013 (KesselsKramer, 2013)Aan het eind van het jaar maken veel liefhebbers van fotoboeken zich op voor de diverse overzichten van 'de beste fotoboeken van het jaar'. De lijstjes bestaan doorgaans stuk voor stuk uit serieuze fotoboeken met grote namen of visuele hoogstandjes. Op mijn lijstje van beste fotoboeken van het jaar staat een boek waar iedere zichzelf respecterende fotoboekliefhebber zijn neus voor op zal halen: Kim Kardashian Selfish. Als één fotoboek de tijdgeest goed heeft gevangen dan is dit boek het wel. Wie je bent en waar je staat op de sociaal-economische ladder wordt direct duidelijk aan de hand van je selfies. Alleen met de juiste kleren, de juiste locatie, de juiste spullen en de juiste vrienden doe je er toe. En dat wil je een ander wel laten weten. Kortom, jouw selfie is de toetssteen voor je complete digitale vriendenkring. Nou lijkt het maken van selfies om jezelf positief te doen afsteken ten opzichte van anderen vooral een vrouwenaangelegenheid. Maar ook mannen doen aan selfies. Dat wordt duidelijk in de nieuwste aflevering in de reeks USEFUL PHOTOGRAPHY. Het gaat hier echter om een specifiek subgenre van de selfie, namelijk die van de benedennavelse mannenselfies met hulpstukken.

Het hele verhaal van selfies en de sociaal-economische status geldt natuurlijk ook voor mannen. Maar mannen houden niet van gecompliceerd. Mannen houden van eenvoudig. Daarom kiezen veel mannen er voor om bij het maken van een selfie te grijpen naar het meest bepalende onderdeel van hun identiteit: hun penis.

USEFUL PHOTOGRAPHY #013
USEFUL PHOTOGRAPHY #013 (KesselsKramer, 2015)


Het maken van een penisselfie heeft nog heel wat voeten in aarde. Ik denk dan niet alleen aan onderbelichting of perspectivische verkortingen. Wanneer je een foto maakt van je identiteit, wil je ook dat die identiteit goed voor de dag komt. En voor mannen betekent dat vooral dat de omvang en lengte van die identiteit dan goed in beeld moeten komen. Dan is een stukje context onontbeerlijk. Immers een kale foto van alleen de penis zonder enige context leidt niet tot het gewenste resultaat, je zult dus een visuele maatstaf moeten introduceren.

USEFUL PHOTOGRAPHY #013
USEFUL PHOTOGRAPHY #013 (KesselsKramer, 2015)


Die maatstaf moet een object zijn dat de meesten kennen. Lengte en breedte van dit object moet zijn opgeslagen in het collectieve geheugen zodat in één oogopslag duidelijk is hoe het met je identiteit gesteld is. USEFUL PHOTOGRAPHY laat zien dat veruit de meeste mannen die een penisselfie maken dit (intuïtief) goed hebben begrepen.

Enkele voorbeelden van deze geslaagde verificatieobjecten zijn shampooflessen van een bekend merk, bussen scheerschuim, tubes tandpasta, flessen mondwater, CD's, Starbucks koffiebekers, toetsenborden, pakjes sigaretten, aanstekers, Euromunten, dollarbiljetten, blikjes Red Bull, game consoles, afstandsbedieningen, Pringles, mobile telefoons en lege WC-rollen. Het gaat vanzelfsprekend ook wel eens mis. Zo zijn groente en fruit, boeken, drinkglazen en teddyberen door hun variabele afmetingen minder geslaagde vergelijkingsmiddelen.

USEFUL PHOTOGRAPHY #013
USEFUL PHOTOGRAPHY #013 (KesselsKramer, 2015)


USEFUL PHOTOGRAPHY #013 is een grote kanshebber om ook op mijn lijstje van beste fotoboeken van 2015 terecht te komen. Met 240 bladzijden en negen selfies per bladzijde gaat er bijna een hypnotiserende werking uit van deze aflevering van USEFUL PHOTOGRAPHY. Net als bij Kim Kardashian Selfish kun je niet anders dan gefascineerd blijven kijken naar deze parade van egofilie.

Hans Aarsman, Julian Germain, Erik Kessels, Frank Schallmaier
USEFUL PHOTOGRAPHY #013
240 bladzijden
Prijs € 25,00
ISBN 9789070478438
KesselsKramer
Verschenen november 2015
Links bij dit artikel: