Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra
Vrijdag 2 oktober 2009

Omslag van Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra(Fantagraphics, 2009)Op het eerste gezicht lijken de tekeningen en schilderijen van Femke Hiemstra mierzoet. De figuren op haar werken lijken rechtstreeks weggelopen te zijn uit een naburig sprookjesbos. Maar wie wat aandachtiger kijkt, ziet dat er naast een hoop zoetigheid zo nu en dan ook een vleugje bitter verborgen is. Het boek "Rock Candy" laat zien dat het juist deze vleugjes bitter zijn die het werk van Femke Hiemstra zo aantrekkelijk maken.

De in Amsterdam woonachtige Femke Hiemstra maakt kunst met een kleine k. Dat is geen waardeoordeel van mijn kant. Hiemstra en vele andere kunstenaars met haar hebben bewust gekozen voor het maken van zogenaamde low brow art. Het is een beetje een geuzennaam geworden, low brow. Deze benaming zegt niets over de kwaliteit van de werken die deze kunstenaars maken maar alles over de insteek die de kunstenaars hebben gekozen.

Kunst mag namelijk ook licht en herkenbaar zijn voor een groter publiek. Dit in tegenstelling tot high brow kunst die voor een klein, elitair gezelschap bedoeld is. De kunst van Femke Hiemstra is licht en is herkenbaar. Het is ook kunst waar je met plezier naar kijkt en waar je soms een brede glimlach van krijgt maar waarbij je tegelijkertijd een lichte rilling over je rug voelt lopen.

'Line of Fate' (2008), uit: Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra (Fantagraphics, 2009)
'Line of Fate' (2008), uit: Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra (Fantagraphics, 2009)

'Concours de Popularité' (2009), uit Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra(Fantagraphics, 2009)Want hoewel de werken van Hiemstra vaak een zoete eerste indruk maken met al die fabelwezens en pratende zuurstukken, zie je her en der signalen die op een meer ernstige kant van het sprookjesleven duiden. Wat te denken van haar werk "Le Dernier Désir" (De laatste wens) waarop te zien is hoe een poolvosje en een haas aan de laatste wens van een sneeuwpop, het roken van een sigaar, bijdragen. De sneeuwpop smelt onder invloed van de dampende sigaar en het zichtbaar oprukkende voorjaar. De werken van Hiemstra zijn doorspekt met deze symboliek waarbij tegelijkertijd een lach en een traan bij de kijker worden ontlokt.

In het boek worden de afgebeelde werken soms zij aan zij geplaatst met hun inspiratiebronnen. Een Chinese kat met een bewegende poot, een banjospelend pluizig kuikentje en een edelkitsch paaskaartje; al deze zaken vinden hun weg in het werk van Hiemstra. Werk dat vaak niet het traditionele canvas als ondergrond heeft maar op bestaande objecten is aangebracht. Oude, aftandse boeken zijn daarbij favoriet. Femke Hiemstra tovert oude boeken om tot kunst. De omslagtekening heeft vaak niets meer met de oorspronkelijke inhoud te maken maar maakt nog steeds nieuwsgierig naar het verhaal dat achter de tekening schuil gaat.

Rock Candy is een heerlijk boek. Het werk van Hiemstra is een ode aan volkssprookjes en surrealistische nachtmerries. Het had niet beter in beeld gebracht kunnen worden dan dat vormgever Jacob Covey dat voor Fantagraphics heeft gedaan. In dit compacte boekje zijn op speelse wijze, en dus geheel in stijl met het werk van Hiemstra, haar fantasierijke werken afgebeeld. Schetsen, voorbeelden en inspiratiebronnen geven vervolgens een blik achter de schermen hoe Hiemstra´s kinderdromen en –nachtmerries tot stand komen. Een absolute aanrader!

Femke Hiemstra
Rock Candy: The Artwork of Femke Hiemstra
176 bladzijden
Prijs $ 29,99
Fantagraphics
ISBN 978–1–60699–149–7
Verschenen september 2009
Links bij dit artikel: