Peter Elenbaas. De Wadden onbewolkt
Woensdag 7 juli 2010

Uit: De Wadden onbewolkt (Bas Lubberhuizen, 2010)Al sinds 1980 portretteert fotograaf Peter Elenbaas Amsterdam en omgeving regelmatig vanuit de lucht. Op de foto´s zijn ondanks hun grotere afstand tot hun onderwerp nog steeds veel details te herkennen. In de zomer van 2009 verscheen in Het Parool alweer de zesde serie Amsterdam Onbewolkt. Elenbaas koesterde echter ook al jaren de wens om de Nederlandse kust vanuit de lucht te fotograferen. Die wens ging de afgelopen maanden in vervulling en vloog hij vele malen met een Cessna boven het Waddengebied waar hij vele fascinerende foto´s maakte van zowel de dorpen op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog als de kwelders, zandbanken en bos– en duingebieden, met alles wat daar leeft. De jongste telg in de familie van de "Onbewolkt"–boeken is "De Wadden onbewolkt" dat onlangs verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen. Wie het zomergevoel nog niet heeft of het even kwijt is, heeft dat al na enkele bladzijden bladeren weer te pakken!

Het Waddengebied is één van de weinige plekken in Nederland waar je nog het gevoel hebt dat je midden in de natuur staat. De elementen vormen hier het landschap en de mens heeft de grootst mogelijke moeite om de ongewenste veranderingen terug te draaien. Zo schuift het eiland Schiermonnikoog door afkalving aan de westkant van het eiland en zandafzetting aan de oostkant, steeds een stukje verder de Groningse wateren in. In het boek kun je je de dynamiek tussen zand en zee het beste voorstellen bij het Engelsmangat tussen Texel en Vlieland. Daar komen af en toe zandbanken aan de oppervlakte maar weet het zand elders geen contact met de lucht te maken en blijft dus verzonken.

Uit: De Wadden onbewolkt  (Bas Lubberhuizen, 2010)
Het eilandje Zuiderduin bij Rottumeroog, 28 juli 2009
Uit: Peter Elenbaas ' De Wadden onbewolkt ' (Bas Lubberhuizen, 2010)


Wie net als ik regelmatig op één of meerdere eilanden is geweest, gaat op zoek naar zijn favoriete plekjes. Voor mij is dat bijvoorbeeld het terras van hotel Van der Werff op Schiermonnikoog. Het is een heerlijk fratsenvrije plek, een oase van ongedwongen gewoonheid. In het boek wordt het fenomeen Van der Werff beschreven met de treffende titel "Soep is soep". Of de route die je moet afleggen vanuit het centrum van het dorp naar het strand over de Badweg. Bij het zien van deze foto loop ik in gedachte weer met een ongeduldige pas naar de steeds luider lokkende branding. En op Terschelling ging ik op zoek naar het huisje aan de voet van de Brandaris waar mijn vrouw en ik meerdere keren de zolderverdieping van hebben gehuurd.

Uit: De Wadden onbewolkt  (Bas Lubberhuizen, 2010)
Terschelling, de vuurtoren Brandaris in West–Terschelling, 18 september 2009
Uit: Peter Elenbaas ' De Wadden onbewolkt ' (Bas Lubberhuizen, 2010)


Ook voor degene die niet op zoek is naar herinneringen maar naar natuurschoon, is er genoeg te zien. De wadden hebben ook (of misschien wel juist?) vanuit de lucht een grote bekoring. Vanaf grotere hoogte is pas duidelijk zichtbaar wat voor kleurenpracht de eilanden verbergen vanuit een 'normaal' perspectief. Op Ameland getuigt de opname van natuurgebied de Zoute Weide daarvan, op Vlieland het gezicht op Kroon´s Polders met haar groene, rode en blauwe tinten en op Schiermonnikoog zijn vanuit de lucht dezelfde tinten te zien in de Oosterkwelder.

Uit: De Wadden onbewolkt  (Bas Lubberhuizen, 2010)
Rottum, slenk op het Zuiderduin, 19 september 2009
Uit: Peter Elenbaas 'De Wadden onbewolkt ' (Bas Lubberhuizen, 2010)


"De Wadden onbewolkt" is een feel good–boek. Natuurlijk komt het doordat veruit de meeste foto´s tijdens stralend zomer– of winterweer zijn genomen. Ook de positieve associaties als gevolg van vakanties en dagtripjes die ongetwijfeld vele miljoenen andere Nederlanders met mij bij de Wadden hebben, spelen een rol. Maar het meest verrassend en geruststellend tegelijk, is het om te zien hoe massatoerisme en natuurschoon samen kunnen gaan. Het is een ideaal beeld zoals wij als Nederlanders ons zelf willen zien: we hebben het water getemd maar hebben tegelijkertijd oog voor al dat moois dat de natuur ons biedt. De Wadden tonen aan dat wij, als we het maar willen, een balans kunnen vinden in wonen, werken, recreëren en het zorg dragen voor de natuur.

Uit: De Wadden onbewolkt  (Bas Lubberhuizen, 2010)
Rottumerplaat, het Reddingshuisje, 19 september 2009
Uit: Peter Elenbaas 'De Wadden onbewolkt ' (Bas Lubberhuizen, 2010)


Peter Elenbaas (fotografie) en Wio Joustra (tekst)
De Wadden onbewolkt
192 bladzijden
Prijs € 29,50
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN 9789059372436
Verschenen juni 2010
Links bij dit artikel: