Cadoc.nl's Top tien fotoboeken 2014 (deel 1)
Dinsdag 9 december 2014

Aan het einde van het jaar is het traditiegetrouw weer tijd voor lijstjes. Zo ook op cadoc.nl. Ik heb mezelf afgevraagd wat zijn de tien mooiste, boeiendste dan wel indrukwekkendste fotoboeken die in 2014 zijn verschenen en in mijn boekenkast terecht zijn gekomen? Een aantal boeken is voor de doorgewinterde liefhebber geen verrassing, een aantal andere hopelijk wel. Vandaag het eerste deel van de lijst, volgende week volgt deel twee.

Rob Hornstra en Arnold Van Bruggen. An Atlas of War and Tourism in The Caucasus. De Olympische winterspelen in Sochi zijn ondertussen al weer een tijdje achter de rug. En om eens een eufemisme te gebruiken zou je kunnen zeggen dat het gebied en de plaats waar de Spelen plaats vonden niet van smetten vrij zijn. De afgelopen jaren hebben journalist Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Hornstra het gebied verkend. In woord en beeld hebben we de afgelopen jaren kennis mogen maken met de turbulente geschiedenis van de streek en de voormalige Sovjet Unie in het algemeen. In dit afsluitende overzichtswerk van hun project wordt duidelijk welke kwaliteit je met 'slow journalism' kunt bereiken!
Bestel hier een exemplaar


Irina Werning. Back to the Future. Tussen de fotoboeken met zware, serieuze onderwerpen is Back to the Future een heerlijk lichtvoetige uitzondering. Fotografe Irina Werning nodigde verschillende mensen uit om foto's uit hun jeugd te laten hercreëren. Compleet met dezelfde kleding, locatie en houding. Dat klinkt als een heel eenvoudig concept maar het effect is dat de foto's vrijwel direct op je lachspieren wekken. Kijk maar eens naar enkele geslaagde voorbeelden, en je zult zien dat een glimlach spontaan verschijnt!
Bestel hier een exemplaar


Romi Tweebeeke. Cis en Mien. Bij de tijd. Cis en Mien, een Brabantse eeneiige tweeling van negenentachtig jaar delen niet alleen uiterlijke kenmerken maar ook hun huis, hobby's en slaapkamer. Ze zijn het levende bewijs dat je met een strak regime jezelf en elkaar, prima staande kunt houden in de vierde levensfase. Naast tijd, hebben de zussen elkaar. Het feit dat ze een eeneiige tweeling zijn schept een bijzonder band. Cis & Mien hebben altijd samen gewoond en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Op de achtergrond kabbelt een reële angst. Wat als er een van de twee komt te overlijden, of zoals Cis zegt: "Wat als ons Mien er niet meer is?" Fotografe Romi Tweebeeke bezocht regelmatig beide dames en het resultaat van haar bezoekjes komt nu samen in een fotoboek. Het ongeveer 80 pagina's tellende boek bevat naast veel foto's ook een paar korte bijzondere verhaaltjes. Het boek is in eigen beheer en in een beperkte oplage uitgegeven. Om dit afstudeerproject succesvol in boekvorm af te ronden heeft Romi Tweebeeke gebruik gemaakt van voordekunst.nl. Een fraaie, intieme uitgave.
Bestel hier een exemplaar


Joan Fontcuberta. Trepat. In 1914 richtte Josep Galceran Trepat een fabriek voor agrarische machines op die lange tijd uitermate succes was. Trepat, zelf liefhebber en kenner van moderne fotografie, gaf toonaangevende fotografen de opdracht werk te maken voor reclameuitingen van de firma Trepat. Een eeuw na de oprichting is een tentoonstelling ingericht over dit werk. Fotograaf Joan Fontcuberta was verantwoordelijk voor de bijbehorende catalogus en maakte daarvan een prachtig kleinood.
Uitverkocht


Zhang Kechun. The Yellow River. China is een land dat in vele opzichten in opkomst is zo ook op het gebied van kunst en fotografie. Eén van de mooiste fotoboeken van dit jaar dat uit China afkomstig is, is wat mij betreft The Yellow River van Zhang Kechun. Kechun volgde een deel van de Gele Rivier of Huanghe en legde fotografisch vast hoe China ten slechte en ten goede aan het veranderen is. Dit boek laat zien hoe de inwoners van het land van mysterieuze mythen en legenden in sneltreinvaart de 21e eeuw in worden gesleurd.
Uitverkocht