Joost Swarte-Plano (1988)
Dinsdag 30 oktober 2007
De reguliere uitgave van Joost Swarte's Plano. In oktober 2007 is een prachtige set door Joost Swarte geïllustreerde boeken van Nescio verschenen. In het voorbereiden van de bespreking van deze set kwam ik na enig ge–Google het volgende boek tegen op de website nescio.info:

Dichtertje [luxe editie]. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1998
Opmerkingen: Met tekeningen van Joost Swarte. Een luxe editie gemaakt door Handbinderij Pau in een oplage van twintig door Joost Swarte genummerde en gesigneerde exemplaren


Hebben! Dat was mijn eerste reactie. Luxe–uitgaven hebben regelmatig een bijna magische aantrekkingskracht op mij. Zeker wanneer alles klopt: tekst, illustraties en vormgeving. En het heeft er alle schijn van dat bij dit boek weer alles dik in orde is.

Het is niet de eerste keer dat ik de combinatie van Joost Swarte en Handbinderij Pau ben tegengekomen. Sterker nog, ik heb zo´n soort boek in mijn eigen collectie. Het gaat om de luxe–editie van het bekende overzichtswerk van Joost Swarte, Plano.

De reguliere editie van Plano is al bijzonder. Het boek heeft kale kartonnen platten die aan de bovenkant en onderkant ruim boven het boekblok uitsteken. Het boekblok steekt aan de rugzijde iets uit ten opzichte van de platten. De constructie van het boek is heel open en bloot. Eigenlijk is het idee relatief eenvoudig maar de uitvoering moet dan wel perfect zijn. Overbodig om te zeggen dat dat ook het geval is.

Bij de luxe–editie is voortgeborduurd op het idee van de kale, kartonnen platten. De kartonnen platten zijn bij de luxe–editie opgedeeld in drie lamellen per zijde. De lamellen worden op hun plaats gehouden door drie leren bandjes die door de lamellen en over de ruggen van de katernen heen lopen. De katernen op hun beurt zijn ook weer in leer afgewerkt.

Ook hier geldt weer hetzelfde als bij de reguliere editie: leuk idee maar de uitvoering moet perfect zijn. Je hoeft maar naar een detail te kijken om te concluderen dat dit inderdaad zo is. Neem nu de manier waarop de leren band is bevestigd aan de katernen. Ik heb er een foto van gemaakt. Kijk eens naar de manier waarop dit is gebeurd.

Er zijn 66 van deze exemplaren gemaakt. Uiteraard zijn ze genummerd en gesigneerd. Het boekje is, wederom uiteraard, voorzien van een schuifdoos. Het is een schoolvoorbeeld waarbij aan zowel de vorm als de inhoud veel zorg is besteed en door een zorgvuldige uitvoering perfect bij elkaar passen