Boschbescherming, de leer der zieken en beschadigingen onzer Nederlandsche Bosschen (1922)
Donderdag 29 november 2007
Boschbescherming, de leer der zieken en beschadigingen onzer Nederlandsche Bosschen (1922) Uit eigen collectie. Vorige week was de Anne Frankboom uitvoerig in het nieuws. Vandaar dat ik uit mijn eigen collectie een voor mijn doen ongebruikelijk boek uit de kast heb getrokken: "Boschbescherming, de leer der zieken en beschadigingen onzer Nederlandsche Bosschen" van M. de Koning.

Persoonlijk heb ik niet zo heel veel met boeken over flora en fauna. En zeker niet met fenomenen als honingzwammen en boktorren. Toch is dit boek om meerdere reden dermate charmant dat het in mijn collectie is verdwenen nadat ik het op een rommelmarkt had gevonden.

De eerste reden is het omslag. Het boek is uitgegeven in 1922 en dat is aan de Art Deco–band goed terug te zien. Op de voorzijde staat een gestileerde eekhoorn in lichtgroen en goud tegen een donkere achtergrond. Op de achterzijde staat een prachtig gestileerde dennenappel in dezelfde kleuren als de eekhoorn.

De tweede reden om het boek te houden was omdat je kon zien dat iemand het boek heeft gekoesterd. Het staat vol met aantekeningen, in potlood, heeft vele bijgevoegde originele foto´s van praktijkvoorbeelden en heeft van vrijwel iedere boomsoort die in het boek is genoemd, een blad op de corresponderende bladzijden in het boek gevoegd. Het ex–libris van de vorige eigenaar, Bram Elffers, laat ook zien dat het van een liefhebber is geweest. Het ex–libris toont een spittende man in een tuin/landschap. Bram Elffers wordt als ontwerper genoemd van plankaarten voor autowegen in Papier en Landschap.Archivering tuin– en landschapsarchitectuur in Nederland (2002).

De derde reden is waarschijnlijk de meest onbenullige. De auteur wordt met naam en bijnaam genoemd: M. de Koning, Houtvester der Koninklijke Heidemaatschappij. Houtvester. Wat een geweldig beroep moet dat zijn. Ik heb het op de huidige vacaturesites niet kunnen vinden. Alleen in België is de beroepsaanduiding "houtvester" terug te vinden. Het is ongetwijfeld een zwaar beroep, eenzaam, noem maar op. Maar toch, "houtvester" klinkt zo heerlijk romantisch.