Irma Boom: Biography in Books
Dinsdag 15 juni 2010

Uit: Irma Boom: Biography in Books (Universiteit van Amsterdam, 2010)
Uit: 'Irma Boom: Biography in Books' (Universiteit van Amsterdam, 2010)


Vraag een willekeurige boekenliefhebber naar de naam van een bekende boekenvormgever van deze tijd en de kans is groot dat deze "Irma Boom" zal antwoorden. En terecht zo blijkt uit de tentoonstellingscatalogus Irma Boom: Biography in Books die onlangs verscheen naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling die momenteel te bewonderen is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Door de ruim 450 afbeeldingen in de catalogus wordt duidelijk hoe omvangrijk en divers het oeuvre van Irma Boom is. Toch blijft er iets knagen na het bekijken en lezen van het boekje. Er mist iets...

Trouwe lezers van Cadoc.nl hebben de naam van de vormgeefster al meerdere keren langs zien komen. Bijvoorbeeld bij het boek Car Girls van Jacqueline Hasink en het boek Memory Traces van Cary Markerink. Keer op keer was ik onder de indruk van manier waarop de vormgeving van Irma Boom bij wist te dragen aan de sfeer die het boek wilde uitstralen. In de loop der jaren heb ik dan ook een kleine verzameling door Irma Boom vormgegeven boeken bijeengebracht. Helaas heb ik nog niet haar legendarische SHV boek in mijn bezit maar wel het boek dat de aanloop vormde op dit hoogtepunt in haar oeuvre, 525" N58" E 10.30 21031941 N 835 met tekst, tekeningen en fotografie van Paul Fentener van Vlissingen dat in 1991 verscheen ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Paul Fentener van Vlissingen was degene die Irma Boom de vrije hand gaf om van het SHV–boek iets spectaculairs te maken.

Uit: Irma Boom: Biography in Books (Universiteit van Amsterdam, 2010)
Uit: 'Irma Boom: Biography in Books' (Universiteit van Amsterdam, 2010)


Irma Boom: Biography in Books is zelf ook een bijzondere uitgave geworden. De monografie is klein van stuk (38x50 mm) maar bevat meer dan 700 bladzijden met meer dan 450 afbeeldingen. Daardoor biedt het een uitgebreid overzicht van haar werk, vanaf het begin van haar ontwerppraktijk in 1986 tot nu. Daarbij gaat het naast boeken om huisstijlen, postzegels en affiches. Een aantal ontwerpen is door Irma Boom van (zelfkritisch) commentaar voorzien. Helaas gaat het om een selectie van de boeken die Irma Boom heeft ontworpen en niet om een (voorlopige) oeuvre catalogus. Zo heb ik tevergeefs een half uur lang gezocht naar enkele van haar boeken die niet in Irma Boom: Biography in Books zijn opgenomen, maar wel in mijn boekenkast staan zoals Het olografisch testament van Belcampo. Ook lijken in het anti–chronologische overzicht de nummers 91 tot en met 99 te ontbreken in het voor de rest keurig oplopend genummerde lijstje.

Toch bekruipt me het gevoel dat haar werk niet helemaal overkomt. Misschien wel de kwantiteit van haar werk maar niet de kwaliteit. Met Irma Boom: Biography in Books heeft Irma Boom een heel aardig curiosum geproduceerd maar tegelijkertijd voelt het toch als een gemiste kans. Met het kleine formaat maak je misschien duidelijk dat (het maken van) een boek een tactiele aangelegenheid is maar dit is wat mij betreft ten koste gegaan van de inhoud. Misschien was dat ook niet de bedoeling en is het kleinood bedoeld om het échte oeuvre van Irma Boom verder te verkennen. Wanneer dat het geval is, en toegegeven ik ben nieuwsgierig geworden naar enkele uitgaven, dán is het wonderwel geslaagd.

Mathieu Lommen, Irma Boom
Irma Boom: Biography in Books: Books in reverse chronological order, 2010 – 1986, with comments here and there
704 bladzijden
Prijs € 19,50
Universiteit van Amsterdam
ISBN 978949089501
Verschenen juni 2010
Links bij dit artikel: